Po obejrzeniu tych zdjęć, już nigdy nie tkniesz Nutelli! Czemu tak rzadko się o tym mówi?
Olej palmowy jest bardzo szkodliwy dla zdrowia, ale mimo to jest ciągle dodawany do wielu produktów.
Znajduje się m.in. w słodyczach, margarynach, mydłach, kosmetykach, mrożonkach i zupkach instant. Tłoczy się go z miąższu lub nasion olejowca gwinejskiego tzw. palmy oleistej. Zawiera do 45% niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych, które sprzyjają różnym chorobom. Badania na Uniwersytecie w Petersburgu wykazały, że olej palmowy gromadzi się w organizmie. Bardzo ciężko go przyswoić lub wydalić ze względu na to, że jego temperatura topnienia jest wyższa od temperatury ludzkiego ciała.
Skoro jest szkodliwy, dlaczego jest dodawany do tylu produktów? Ze względu na niską cenę i łatwość pozyskiwania. Olej palmowy kosztuje do 40% mniej niż tłuszcz mleczny, a z jednego hektara plantacji palm można pozyskać dziesięć razy więcej oleju niż z innych roślin oleistych. Producenci nie dbają o dobro konsumentów, tylko o jak największe zyski, dlatego bez wahania go stosują.
Pewnie zastanawiasz się, jaki związek ma z Nutellą i przerażającym obrazkiem ze strony głównej? Przejdź na kolejne strony, aby się tego dowiedzieć.
Zgadzam sie co do sposobu pozyskiwania oleju palmowego. Natomiast co do wlasciwosci oleju palmowego to nie ma w tym artykule argumentow biochemicznych o szkodliwosci dla organizmu czlowieka. Samo stwierdzenie. ze posiada iles tam % olejow nasyconych nie jest zadnym argumentem. Slonina i smalec, maslo klarowane tez posiadaj olbrzymia ilosc kwasow omega tzw nasyconych a sa nam niezwykle potrzebne i bardzo korzystne, pozdrawiam ZM Sz