Po obejrzeniu tych zdjęć, już nigdy nie tkniesz Nutelli! Czemu tak rzadko się o tym mówi?
Pyszny orzechowy krem Nutella zna chyba każdy. Dzieci go uwielbiają i to właśnie do nich przeważnie kierowane są reklamy zachęcające do zakupu produktu. Niestety, analizując skład kremu, można zauważyć, że już na drugiej pozycji znajduje się olej palmowy. Oznacza to, że zaraz po cukrze jest go najwięcej w słoiczku! Oczywiście nie tylko Nutella znajduje się na czarnej liście produktów, zawierających ten składnik. Na szeroką skalę stosują go m.in. koncern Colgate-Palmolive, Heinz oraz Mars Incorporated, zajmujący się sprzedażą i produkcją znanych wszystkim batoników — Mars, Snickers, Twix, Bounty itd.
Stosując i spożywając produkty zawierające olej palmowy, nie tylko niszczysz swoje zdrowie, ale również przyczyniasz się do jednej z największych katastrof ekologicznych! Ze względu na nieustający popyt na ten szkodliwy składnik, niszczy się naturalne lasy deszczowe i zastępuje je plantacjami olejowca. Ponad 85% oleju produkuje się w Malezji i Indonezji. W tych krajach co godzinę wycina się ogromny obszar lasu równy 300 boiskom piłkarskim!
Zgadzam sie co do sposobu pozyskiwania oleju palmowego. Natomiast co do wlasciwosci oleju palmowego to nie ma w tym artykule argumentow biochemicznych o szkodliwosci dla organizmu czlowieka. Samo stwierdzenie. ze posiada iles tam % olejow nasyconych nie jest zadnym argumentem. Slonina i smalec, maslo klarowane tez posiadaj olbrzymia ilosc kwasow omega tzw nasyconych a sa nam niezwykle potrzebne i bardzo korzystne, pozdrawiam ZM Sz