8 użytecznych opcji Facebooka, których prawdopodobnie nie znasz

Dziś zwłaszcza wśród młodszych wielkim zaskoczeniem jest, że ktoś może nie mieć konta na portalu społecznościowym. Większość z nas ma Internet w telefonie i za normalne uznaje komunikowanie się przez właśnie takie portale, wrzucanie zdjęć i dzielenie się przeżyciami z innymi. 

Chociaż z Facebooka korzystamy codziennie, jest wiele opcji, o których nie mamy pojęcia, a które mogą nam ułatwić życie.


gl


1. Wiadomości od nieznanych użytkowników

Mało kto wie, że mamy dwie skrzynki pocztowe. W jednej ląduje cała korespondencja od znajomych, w drugiej wiadomości od ludzi, którzy nie są naszymi znajomymi. Warto tam zaglądać, bo mogły cię ominąć fajne wydarzenia i propozycje spotkań od ludzi, którzy jeszcze nie dołączyli do grona twoich facebookowych znajomych.

Aby odczytać takie wiadomości, wystarczy kliknąć ikonę „wiadomości” i kliknąć drugą pozycję po lewej „Inne”.

1 fb


2. Sprawdź, gdzie jesteś zalogowany

Logowałeś się u znajomego na laptopie i nie wiesz, czy się wylogowałeś? Chcesz uniknąć „zabawnego” wpisu, który mogą pozostawić ci znajomi lub wiedzieć, czy ktoś nie korzysta i nie przegląda twojego FB na innym komputerze? Możesz sprawdzić, gdzie jesteś zalogowany!

Kliknij „Ustawienia”, a następnie po lewej „bezpieczeństwo”. Z rozwiniętej listy wybierz „Miejsce logowania” i widzisz, gdzie jesteś zalogowany. Gdy chcesz się wylogować, po prostu zakończ aktywność na danym komputerze.

2 fb


3. Upewnij się, że nie zostaniesz zhakowany

Jeśli masz wątpliwości co do zabezpieczania swojego konta, możesz użyć aplikacji, która wyśle ci mail i SMS za każdym razem, gdy będziesz logował się z nieznanej przeglądarki. Wpisujesz swoje hasło oraz potwierdzające, które otrzymasz na podany nr telefonu.

Kliknij „Ustawienia”, potem „Bezpieczeństwo” i wybierz „Zatwierdzanie logowania”.

3fb


4. Opiekun konta

Możesz wskazać osobę, która będzie odpowiedzialna za twoje konto, jeśli ty nie możesz z niego korzystać. Ta osoba może odpowiadać na zaproszenia, przypinać posty, ale nie ma wglądu w twoje wiadomości ani nie może publikować jako ty. Osoba ta będzie mogła usunąć twoje konto, jeśli odejdziesz z tego świata.

4 fb

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.


źródło : brightside.me


Reply