Widzisz te dziwne owoce w sklepach i nie masz pojęcia, jak je jeść? Oto szybka ściąga!

W naszych sklepach pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców. Jednak zamiast nich sięgamy po sprawdzone jabłko czy banana, a to ogromy błąd! Warto poznawać nowe smaki i wzbogacać swoją dietę. Boimy się ich, gdyż często nie wiemy jak je przyrządzić. Czy można je jeść surowe, czy należy je jakoś wcześniej przygotować?

By uniknąć tych dylematów czy kłopotu, kiedy udasz się do znajomych i nie wiesz jak jeść podane owoce, przeczytaj artykuł poniżej. A przy następnych zakupach z chęcią sięgnij po smoczy owoc czy kiwano!



Rambutan

Ma gumowo-włochate włoski. Owoc powinien być jednolitego koloru, zielone plamy świadczą, że jest niedojrzały. Owoc wystarczy delikatnie naciąć i rozerwać. Środek jest galaretkowy z pestką. Zjada się tylko miąższ. Można go spożyć na surowo lub wykorzystać do orientalnych dań.

rambutan


Karambola

Zwana owcem gwiaździstym, ma żółtozielony kolor. Kupując owoc, należy zwrócić uwagę, by skórka była jak najbardziej żółta. Karambolę je się na surowo, ze skórką lub bez. Lepiej ściąć ramiona, które mogą być cierpkie w smaku. Można ją pociąć w plastry. Świetnie smakuje, dodana do ryb i mięs.

karambola


Pitaja

Inaczej smoczy owoc. Owoc ma charakterystyczny różowy kolor z zielonymi listkami. Kupując owoc, należy zwrócić uwagę, by nie był za miękki oraz żeby skórka była bez przebarwień. Jadalny jest środek owocu, można wyjeść go łyżeczką lub pokroić w plasterki nawet ze skórką, jednak należy pamiętać, żeby można było ją gdzieś odłożyć. Jest bardzo smaczna schłodzona i z lodami.

pitaja

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply