Widzisz te dziwne owoce w sklepach i nie masz pojęcia, jak je jeść? Oto szybka ściąga!
Kaki
Przypomina pomidor. W sklepie trzeba zwrócić uwagę na skórkę. Najsmaczniejszy miąższ kryje się pod nieuszkodzoną i jednolitą skórką. Owoc je się bez skórki, trzeba go obrać. Cały słodki i smaczny środek można śmiało zjeść. Kaki jest bardzo zdrowy i warto go wprowadzić do diety.
Marakuja
Marakuja ma wiele odmian, może być ciemnośliwkowa lub pomarańczowa. W Polsce nazywa się ją także passiflorą lub męczennicą. Plamki na skórce świadczą, że owoc jest dojrzały. Owoc najlepiej wyjadać łyżeczką, ponieważ miąższ jest galaretkowy. Owoc jest bardzo smaczny i przypomina w smaku agrest. Można go wykorzystać w sałatkach i w sosach do mięs.
Opuncja figowa
Przed obraniem należy wziąć owoc w chusteczkę i dokładnie go wytrzeć. Owoc ma drobne kolce, które mogłyby się wbić w dłoń. Potem należy owoc dokładnie opłukać wodą. W owocu jadalny jest miąższ, bardzo soczysty i pyszny. Przed spożyciem koniecznie trzeba zdjąć skórkę.