Widzisz te dziwne owoce w sklepach i nie masz pojęcia, jak je jeść? Oto szybka ściąga!


Papaja

Papaja nie może być obita i zbyt miękka, znaczy to, że owoc jest przejrzały. Najlepsza jest, gdy skórka ma soczyście żółty kolor. Papaja jest bardzo zdrowym owocem, dlatego warto wprowadzić ją do diety. Z owocu niejadalna jest skórka. Miąższ można jeść na surowo jako przekąskę. Nasiona w środku po wysuszeniu będą świetnym dodatkiem do sosów i gotowanych potraw. Zaostrzą ich smak.

papaja


Salak

Oszpilna jadalna lub wężowy owoc to inne nazwy tego egzotycznego owocu. Zamknięty jest w twardej łuskowatej skorupce. Bardzo dobrze zaspokaja głód, bo ma dużo białka i węglowodanów. Gdy owoc jest przejrzały, łuski zaczynają się rozchylać. Jadalny jest miąższ owocu, który jest dosyć chrupki i smakiem przypomina dojrzałego ananasa. Trzeba uważać na pestkę, która jest w środku.

salak


Kiwano

Zwany ogórkiem afrykańskim. Ładnie wybarwiona skórka świadczy o tym, że jest gotowy do zjedzenia. Zamknięty w twardej skorupce owoc jest bardzo soczysty i galaretowaty. Należy go rozciąć i najłatwiej wyjeść łyżką. Jego smak przypomina kiwi i ogórka w jednym. Może być dodatkiem do sałatek i ryb.

kiwano

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply