Codziennie jadła kilka owoców jarzębiny! Po kilkunastu dniach w jej organizmie zaczęły zachodzić pozytywne zmiany

Co wiemy na temat jarzębiny? Tak naprawdę bardzo niewiele.

Kojarzy się nam głównie z odchodzącym latem i dodatkiem do jesiennych bukietów. Dzieci często robią z niej korale lub rzucają się jej owocami na placu zabaw. Niektórzy pamiętają, jak nasze babcie wspominały, że owoce jarzębu są jadalne i zdrowe, ale nie do końca wiemy, na co pomagają i jak je jeść, aby przynosiły korzyści dla organizmu.

Przyzwyczailiśmy się do tego, że witaminy są zawsze dostępne w aptece. Przestaliśmy zwracać uwagę, na to, co jemy, bo wiemy, że gdy w organizmie nastąpi niedobór jakiejś witaminy czy minerału, możemy go zastąpić syntetycznym zamiennikiem. Należy jednak pamiętać, że wszystko, co naturalne jest najzdrowsze i skoro mamy nieograniczony dostęp do owoców i warzyw, nie warto faszerować się witaminami w tabletkach.

Dziś przyjrzymy się wartościom odżywczym popularnej jarzębiny. Zarówno kwiaty, jak i owoce jarzębu zawierają mnóstwo cennych substancji, pomagających uporać się z różnymi dolegliwościami. Ma działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeczyszczające oraz wzmacniające pracę serca. Ponadto stosuje się ją w stanach zapalnych nerek, kamicy nerkowej oraz zaburzeniach trawienia i krążenia.

Przejdź na kolejną stronę i dowiedz się więcej.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply