Codziennie jadła kilka owoców jarzębiny! Po kilkunastu dniach w jej organizmie zaczęły zachodzić pozytywne zmiany
Moc substancji odżywczych
Owoce jarzębiny to bogate źródło witaminy C i beta-karotenu. Zawierają także witaminy z grupy B, witaminę K, a także magnez, potas, sód i miedź. Mieszczą także antocyjany, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny oraz cukry. Owoce jarzębu bardzo często stanowią składnik preparatów wzmacniających i witaminowych wykorzystywanych przy zakażeniach bakteryjnych, a także zapobiegawczo w przypadku grypy i przeziębienia.
Napar z jarzębiny na problemy z pęcherzem
Łyżkę rozgniecionych owoców jarzębiny zalej szklanką letniej wody i zagotuj. Przykryj naczynie i podgrzewaj około 5 minut. Odstaw na 10-15 minut, a następnie przecedź. Pij napar 2 razy dziennie po pół szklanki.
Na bóle nerek i wątroby
Aby poprawić funkcjonowanie tych narządów, należy zjadać dwa razy dziennie łyżeczkę suszonych bądź zmielonych owoców. Dobrze popić je szklanką wody.