Nowa osłona znanych smaków czyli pancakes w japońskim stylu
Naleśniki kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, były dobre na śniadanie, obiad i kolację. Zwłaszcza gdy mama zamiast białego sera użyła pysznego dżemu. Teraz można spotkać naleśniki w każdym wydaniu – na słodko i słono, jarskie i z mięsnym farszem. Jednak klasyka broni się cały czas i pancakes zawsze są mile widziane na naszych stołach.
Jedni wolą te cieniutkie i nafaszerowane, inni te pulchne i słodkie. Mamy dla was właśnie tę drugą odsłonę. Amerykański klasyk śniadaniowy w smakowitej japońskiej odsłonie z pewnością przypadnie wam do gustu. Zacznij dzień ze słodkim smakiem naleśników i malin!
Składniki:
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki cukru (możesz dodać również opakowanie cukru wanilinowego, będzie jeszcze smaczniejsze!),
- 3/4 szklanki maślanki,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju,
- kilka łyżeczek dżemu malinowego.
Zastanawiasz się, jak wykonać te smakowite naleśniki? Zobacz na kolejną stronę, gdzie krok po kroku opisaliśmy, co należy zrobić :)