Parmezanowe linguine ze szpinakiem i kurczakiem

Zaintrygowało mnie to danie. I to z kilku powodów. No… dwóch powodów. Po pierwsze jest to danie, które w całości przygotujesz w jednym naczyniu, czy to patelni czy to w garnku – wybór należy do Ciebie! Po drugie to wybór mięsa. Nigdy jeszcze nie robiłem udźców z kurczaka w taki sposób. Zazwyczaj makaron łączę z piersią, ale pomimo tego „nietypowego” składnika danie smakuje wyśmienicie!

A! Jest jeszcze trzeci powód… i czwarty. Parmezan i szpinak. Moim zdaniem połączenie szpinaku z serowym sosem smakuje wprost niebiańsko! A jakie jest Wasze zdanie?

_DSC6113


Składniki:

  • 4 udźce z kurczaka,
  • 2 łyżki oleju (u mnie olej kokosowy),
  • 1 szklanka bulionu drobiowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 opakowanie małej śmietany 18% (200 gramów),
  • 100 gramów tartego parmezanu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
  • 100 gramów świeżego szpinaku,
  • 250 gramów makaronu linguine,
  • odrobina mielonej gałki muszkatałowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Nie wiesz jak wykonać to przepyszne danie? Instrukcje znajdziesz na następnej stronie!

DSC_0068

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply