Parmezanowe linguine ze szpinakiem i kurczakiem
Zaintrygowało mnie to danie. I to z kilku powodów. No… dwóch powodów. Po pierwsze jest to danie, które w całości przygotujesz w jednym naczyniu, czy to patelni czy to w garnku – wybór należy do Ciebie! Po drugie to wybór mięsa. Nigdy jeszcze nie robiłem udźców z kurczaka w taki sposób. Zazwyczaj makaron łączę z piersią, ale pomimo tego „nietypowego” składnika danie smakuje wyśmienicie!
A! Jest jeszcze trzeci powód… i czwarty. Parmezan i szpinak. Moim zdaniem połączenie szpinaku z serowym sosem smakuje wprost niebiańsko! A jakie jest Wasze zdanie?
Składniki:
- 4 udźce z kurczaka,
- 2 łyżki oleju (u mnie olej kokosowy),
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 szklanka wody,
- 1 opakowanie małej śmietany 18% (200 gramów),
- 100 gramów tartego parmezanu,
- 2 łyżki mąki,
- 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
- 100 gramów świeżego szpinaku,
- 250 gramów makaronu linguine,
- odrobina mielonej gałki muszkatałowej,
- sól i pieprz do smaku.
Nie wiesz jak wykonać to przepyszne danie? Instrukcje znajdziesz na następnej stronie!