Parmezanowe linguine ze szpinakiem i kurczakiem

DSC_0098


Instrukcje:

  1. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj doprawione solą i pieprzem udźce z kurczaka.
  2. Smaż po 6-7 minut z każdej strony, aż kurczak przestanie być surowy wewnątrz. Alternatywnie możesz go krótko przesmażyć po obu stronach, aż się zarumieni a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut.
  3. Odlej nadmiar oleju z patelni/garnka. Dodaj czosnek i smaż go przez 1 minutę. Następnie wlej bulion, wodę oraz śmietanę. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.
  4. Dodaj starty parmezan oraz mąkę, mieszając doprowadź ponownie do wrzenia.
  5. Ponownie zmniejsz ogień oraz dodaj makaron, gotuj go aż będzie al dente, około 8-10 minut, sporadycznie mieszając by makaron się nie skleił.
  6. Gdy makaron będzie już odpowiednio miękki wg Twojego upodobania, dodaj szpinak i gotuj go 3-4 minuty, aż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszaj by przyspieszyć ten proces.
  7. Dodaj ponownie udźce do patelni i podawaj!

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply