Pieczarkowe kęski ze szpinakiem


Instrukcje:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
  2. Pieczarki oczyszczamy przecierając je zwilżoną ściereczką lub szczotką.
  3. Usuwamy trzonek pieczarki a następnie obieramy skórkę kapelusza. Za pomocą małego nożyka wyrównujemy miąższ kapelusza. Następnie używając małej łyżeczki dokładnie usuwamy blaszki.
  4. Przygotowane pieczarki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Używając pędzelka smarujemy je z zewnątrz oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
  5. W między czasie układamy jeden na drugim kilka liści szpinaku, zawijamy i cienko kroimy.
  6. Wyciągamy pieczarki z piekarnika, osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Ustawiamy piekarnik na funkcję grill.
  7. Następnie nakładamy 1-2 łyżeczki sosu pomidorowego do środka, delikatnie rozprowadzamy.
  8. Kładziemy na wierzch pokrojone liście szpinaku, liście przykrywamy startą mozzarellą.
  9. Wstawiamy do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się roztopi i pięknie zarumieni.
  10. Podajemy gorące :)

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply