Pieczarkowe kęski ze szpinakiem

Instrukcje:
- Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
- Pieczarki oczyszczamy przecierając je zwilżoną ściereczką lub szczotką.
- Usuwamy trzonek pieczarki a następnie obieramy skórkę kapelusza. Za pomocą małego nożyka wyrównujemy miąższ kapelusza. Następnie używając małej łyżeczki dokładnie usuwamy blaszki.
- Przygotowane pieczarki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Używając pędzelka smarujemy je z zewnątrz oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
- W między czasie układamy jeden na drugim kilka liści szpinaku, zawijamy i cienko kroimy.
- Wyciągamy pieczarki z piekarnika, osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Ustawiamy piekarnik na funkcję grill.
- Następnie nakładamy 1-2 łyżeczki sosu pomidorowego do środka, delikatnie rozprowadzamy.
- Kładziemy na wierzch pokrojone liście szpinaku, liście przykrywamy startą mozzarellą.
- Wstawiamy do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się roztopi i pięknie zarumieni.
- Podajemy gorące :)

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.