Pieczone frytki z parmezanem i bazylią

Kto z nas nie lubi frytek? Idealne jako dodatek do każdego mięsa bądź ryby.

Jednak frytki mają swoją ciemną stronę. Częste ich spożywanie może znacząco podnieść ryzyko zachorowanie na raka wątroby oraz wystąpienia chorób miażdżycowych.

Dlatego rzadko przyrządzam frytki, a jak już je robię to staram się robić je w wersji bardziej dietetycznej, czyli pieczonej.

A skoro rzadko je przyrządzam to przecież nie zadowolę się zwykłymi frytkami, prawda? Dlatego przedstawiam Wam przepis na przepyszne pieczone frytki z parmezanem i bazylią… i delikatną nutą czosnku :) Są przepyszne!


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, umyte i obrane,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1/4 łyżeczki czosnku,
  • 30 gramów startego sera parmezan.

Na następnej stronie dowiesz się jak przygotować te przepyszne frytki!

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply