Pieczone tortille w stylu meksykańskim

Prosta i pyszna przekąska, idealna na początek imprezy!

Skąd taka lakoniczna nazwa przepisu? Śpieszę z wyjaśnieniami. Wszystko przez to, że nie mogłem znaleźć odpowiednik składników. Bardzo ciężko jest dostać kukurydziane tortille tam gdzie mieszkam. Dlatego, by nie urazić osób, które pasjonują się meksykańską kuchnią postanowiłem tak a nie inaczej nazwać ten przepis :) Zadbajcie tylko o odpowiednio duży zapas guacamole lub salsy! :)


Składniki:

  • 1 mała cebula, posiekana,
  • 1 ząbek czosnku, posiekany,
  • 2 ugotowane piersi z kurczaka, rozdrobnione,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 8 małych tortilli,
  • olej do smażenia,
  • 100 gramów startego żółtego sera.

Na następnej stronie dowiesz się jak przygotować te przepyszne tortille!

size-full wp-image-90703″ src=”http://www.jestpozytywnie.pl/wp-content/uploads/2016/12/20/dsc_0025.jpg” alt=”” width=”800″ height=”450″ />


Instrukcje:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Po chwili dorzucamy cebulę i smażymy przez 1-2 minuty, następnie dodajemy posiekany czosnek i ugotowane piersi z kurczaka. Dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy 5 minut. Ściągamy z ognia.
  3. Delikatnie podgrzewamy tortillę (można na patelni lub mikrofalówce), następnie na jej środku układamy wzdłuż około 3 łyżek mięsa, posypujemy z wierzchu startym serem żółtym i ciasno zawijamy. Układamy na blaszce/foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Zawinięte tortille wkładamy do piekarnika na 10-15 minut, aż się lekko zarumienią i będą chrupiące.
  5. Podajemy z guacamole, salsą lub śmietaną.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply