Pieczony ryż z papryką, tymiankiem i skórką cytrynową
Odkąd pamiętam zawsze miałem problem z ryżem. Albo za twardy albo całkowicie rozgotowany.
Jednak z biegiem lat nauczyłem się co nieco na temat ryżu. I na szczęście wszelkie problemy są już za mną.
Ale przyznam się szczerze, jeszcze nigdy nie próbowałem zrobić pieczonego ryżu. Pamiętam jak moja babcia przygotowała taki ryż na słodko z dużą ilością jabłek, ale sam niestety nie próbowałem.
Najwyższa pora zmienić ten stan :)
Składniki:
- 2 szklanki białego ryżu,
- 2 łyżki masła, pokrojone w kosteczkę,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1 litr wrzątku,
- posiekana pietruszka,
- pieprz do smaku.
Na następnej stronie dowiesz się jak przygotować ten przepyszny ryż!