Pieczony ryż z papryką, tymiankiem i skórką cytrynową

Odkąd pamiętam zawsze miałem problem z ryżem. Albo za twardy albo całkowicie rozgotowany. 

Jednak z biegiem lat nauczyłem się co nieco na temat ryżu. I na szczęście wszelkie problemy są już za mną.

Ale przyznam się szczerze, jeszcze nigdy nie próbowałem zrobić pieczonego ryżu. Pamiętam jak moja babcia przygotowała taki ryż na słodko z dużą ilością jabłek, ale sam niestety nie próbowałem.

Najwyższa pora zmienić ten stan :)

Pieczony ryż z papryką, tymiankiem i skórką cytrynową


Składniki:

  • 2 szklanki białego ryżu,
  • 2 łyżki masła, pokrojone w kosteczkę,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 litr wrzątku,
  • posiekana pietruszka,
  • pieprz do smaku.

Na następnej stronie dowiesz się jak przygotować ten przepyszny ryż!

Pieczony ryż z papryką, tymiankiem i skórką cytrynową

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply