Pierś kurczaka w pomidorach z parmezanem

Pyszna i soczysta pierś kurczaka, podana z pysznym pomidorowo-pietruszkowym sosie z parmezanem. Tak, dokładnie tak samo dobrze smakuje jak brzmi! Zastanawiasz się jak wykorzystać sezon na pomidory? Śpieszę z propozycją :)

Idealna kompozycja smakowa tego dania podbije Twoje podniebienie! Soczysta pierś z kurczaka idealnie współgra z pomidorami i pietruszką, a dodatek parmezanu tylko podkreśla smak tego dania. Z podanych tutaj składników możesz zrobić porcję na 1 lub 2 osoby, kwestia tylko podzielenia się sosem z drugą osobą :) Moim zdaniem jest to idealne danie na romantyczny wieczór, proste w przygotowaniu i efektowne :) Twoja druga połówka będzie z pewnością zadowolona :)

_DSC5744


Składniki:

  • 1 – 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do posypania kurczaka,
  • olej do smażenia (ja użyłem oliwy z oliwek),
  • 200 gramów pomidorków, pokrojonych na pół,
  • 4 ząbki czosnku, przetarte lub przeciśnięte przez praskę,
  • 2 łyżki zimnego masła,
  • mała garść posiekanej pietruszki,
  • parmezan, starty.

Nie wiesz jak przygotować to przepyszne danie? Instrukcje znajdziesz na drugiej stronie!

DSC_0118

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.



Reply