Pierś kurczaka w pomidorach z parmezanem
Pyszna i soczysta pierś kurczaka, podana z pysznym pomidorowo-pietruszkowym sosie z parmezanem. Tak, dokładnie tak samo dobrze smakuje jak brzmi! Zastanawiasz się jak wykorzystać sezon na pomidory? Śpieszę z propozycją :)
Idealna kompozycja smakowa tego dania podbije Twoje podniebienie! Soczysta pierś z kurczaka idealnie współgra z pomidorami i pietruszką, a dodatek parmezanu tylko podkreśla smak tego dania. Z podanych tutaj składników możesz zrobić porcję na 1 lub 2 osoby, kwestia tylko podzielenia się sosem z drugą osobą :) Moim zdaniem jest to idealne danie na romantyczny wieczór, proste w przygotowaniu i efektowne :) Twoja druga połówka będzie z pewnością zadowolona :)
Składniki:
- 1 – 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do posypania kurczaka,
- olej do smażenia (ja użyłem oliwy z oliwek),
- 200 gramów pomidorków, pokrojonych na pół,
- 4 ząbki czosnku, przetarte lub przeciśnięte przez praskę,
- 2 łyżki zimnego masła,
- mała garść posiekanej pietruszki,
- parmezan, starty.
Nie wiesz jak przygotować to przepyszne danie? Instrukcje znajdziesz na drugiej stronie!