Pestycydy powodujące raka w prawie wszystkich gatunkach piwa, nawet tych ekologicznych! Oto czarna lista trunków, których nie należy pić
Okazuje się, że składnik Roundupa znajduje się również w piwach i winach. Amerykańscy rzecznicy postanowili przetestować 5 win i 15 piw pod względem obecności szkodliwego glifosatu. Wyniki były zastraszające! Szkodliwy związek chemiczny pojawił się aż w 19 z 20 badanych napojów alkoholowych! Wśród testowanych marek znalazły się te najlepiej sprzedawane w USA: Miller Lite, Budweiser, Coors, Sam Adams, Samuel Smith Organic i New Belgium.
Przetestowano także marki win takie jak Beringer, Barefoot i Sutter Home. O dziwo glifosat pojawił się także w „ekologicznych” trunkach. Jedynym piwem, które go nie posiadało było Peak Beer Organic IPA. Niestety nie jest ono dostępne w Polsce. Najwięcej rakotwórczego składnika miało wino Sutter Home Merlot. Poniżej prezentujemy pełne wyniki badań od najwyższego, do najniższego stężenia. Piwa i wina dostępne w Polsce wyróżniliśmy na czerwono.
Wina:
Sutter Home Merlot: 51.4 ppb
Beringer Founders Estates Moscato: 42.6 ppb
Barefoot Cabernet Sauvignon: 36.3 ppb
Inkarri Malbec, Certified Organic: 5.3 ppb
Frey Organic Natural White: 4.8 ppb
Piwa na kolejnej stronie.