Wielkanocne tradycje, czyli świąteczna różnorodność w wydaniu Polaków. Poznajcie najciekawsze zwyczaje Górali, Kaszubów, Ślązaków i nie tylko 

Mazowieckie wierzenia

Mieszkańcy tego regionu Polskie wierzą, że aby zapewnić sobie dostatek, należy po rezurekcji wrócić prosto do domu. Jeśli ktoś będzie się przysłowiowo „włóczył” po okolicy, to w kolejnym roku roztrwoni pieniądze, a plony (jeśli jest rolnikiem) będą marne. Mazowszanie wierzą również, że kobietom dostatek i luksusowe życie zapewni polewanie ich w poniedziałek wielkanocny perfumami, a nie zwykłą wodą.

 

Święta na Podhalu

Górale słynną z licznych i unikalnych tradycji – niemal każda wieś ma swoje obrzędy. Między innymi na Podhalu można spotkać się z następującymi tradycjami:

  • święcenie ducha: od kościelnych paschałów podpala się hubę własnoręcznie zebraną w lesie i z płonąco-dymiącym grzybem obchodzi się trzy razy dom, jednocześnie modląc się; Obrzęd ten ma zapewnić domownikom szczęście;
  • jedzenie krajonki: innym zwyczajem jest pokrojenie wszystkich pokarmów poświęconych w koszyczku i zalanie ich kwaśnym mlekiem z chrzanem. Takie danie rodzina musi zjeść z jednej miski (niekiedy nawet jedną łyżką!), co ma wzmocnić rodzinne więzy;
  • coś dla urody: panny, które chcą mieć piękne włosy, w wielkanocny poniedziałek muszą wstać przed świtem, obciąć kosmyk włosów, a następnie umyć głowę w potoku;
  • coś dla zachowania sił: po powrocie z rezurekcji, a przed rozpoczęciem śniadania, każdy musi zjeść korzeń chrzanu, co ma zapewnić zdrowie i siłę do pracy na cały rok;
  • lecznicze masło: w Wielki Piątek gospodynie przygotowują masło, które przechowuje się cały rok i stosuje jako maść leczniczą;

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : pl.wikipedia.org, tuudi.net, gazetakrakowska.pl, onet.pl, polki.pl

Reply