Eksperci ostrzegają: nie warto ponownie gotować wody z czajnika! Najlepiej ją wylać i zastąpić świeżą. Pamiętaj o tym następnym razem!
Zastanów się, jak wygląda twoje codzienne przygotowywanie kawy czy herbaty? Skup się głównie na tym, co robisz z resztką wody, która znajduje się w czajniku. Wylewasz ją do zlewu czy dolewasz trochę świeżej?
Większość ludzi (w tym właśnie ja) postępuje w ten drugi sposób. Z pozoru wydaje się, że to najlepsze rozwiązanie. Nie marnujemy wody, chronimy środowisko a co najważniejsze — oszczędzamy! Ale czy warto robić to kosztem zdrowia?
Powszechnie sądzi się, że przegotowana kilkakrotnie woda zminimalizuje występowanie szkodliwych bakterii. Okazuje się, że związki i minerały poddane kolejnej obróbce cieplnej stają się toksyczne.
To jednak nie koniec! Ponowne gotowanie sprzyja wydzielaniu groźnych dla zdrowia substancji — azotanów, arsenu i fluorków.
Kiedy podgrzewamy tę samą wodę kilka razy, szkodliwe substancje takie jak azotany, arsen i fluorki koncentrują się. W wysokim stężeniu dostają się do organizmu — przekonuje w serwisie thesun.co.uk specjalista ds. żywienia Julie Harrison.
źródło : thesun.co.uk