Eksperci ostrzegają: nie warto ponownie gotować wody z czajnika! Najlepiej ją wylać i zastąpić świeżą. Pamiętaj o tym następnym razem!
Udowodniono, że azotany zmieniają się w rakotwórcze nitrozoaminy przyczyniające się do rozwoju białaczki i chłoniaka. Z kolei arsen prowadzi do niepłodności, chorób serca i problemów układu nerwowego. Minerały działające korzystnie w małych dawkach, np. sole wapnia pod wpływem ponownego gotowania również stają się szkodliwe.
leeshet.nu
Ponadto specjalistka ostrzega, że spożywanie dwukrotnie przegotowanej wody może przyczynić się do rozwoju kamicy nerkowej i żółciowej, a wysoki poziom fluoru ma niekorzystny wpływ na rozwój poznawczy i neurologiczny u dzieci.
Trzeba pamiętać, aby gotować tyle wody, ile faktycznie potrzebujemy! Jeśli zdarzy się nalać zbyt dużo, to aby jej nie marnować, można podlać nią rośliny!
leeshet.nu
źródło : thesun.co.uk