Eksperci ostrzegają: nie warto ponownie gotować wody z czajnika! Najlepiej ją wylać i zastąpić świeżą. Pamiętaj o tym następnym razem!



Udowodniono, że azotany zmieniają się w rakotwórcze nitrozoaminy przyczyniające się do rozwoju białaczki i chłoniaka. Z kolei arsen prowadzi do niepłodności, chorób serca i problemów układu nerwowego. Minerały działające korzystnie w małych dawkach, np. sole wapnia pod wpływem ponownego gotowania również stają się szkodliwe.

leeshet.nu

4


Ponadto specjalistka ostrzega, że spożywanie dwukrotnie przegotowanej wody może przyczynić się do rozwoju kamicy nerkowej i żółciowej, a wysoki poziom fluoru ma niekorzystny wpływ na rozwój poznawczy i neurologiczny u dzieci.

Trzeba pamiętać, aby gotować tyle wody, ile faktycznie potrzebujemy! Jeśli zdarzy się nalać zbyt dużo, to aby jej nie marnować, można podlać nią rośliny! 

leeshet.nu

45

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : thesun.co.uk

Reply