Ci ludzie nie byli na diecie, a mimo to dostawali takie posiłki! Domyślacie się, o kogo chodzi?
Program Advanced Food Technology odpowiada za zapewnienie załodze lotów kosmicznych właściwego pożywienia. Jedzenie musi być nie tylko pożywne ale również bezpiecznie i sterylnie zapakowane.
Produkty spożywcze są liofilizowane, inaczej mówiąc, poddawane procesowi odwodnienia w bardzo niskiej temperaturze.
Próżniowo zapakowane woreczki mają aż 3 letni okres przydatności do spożycia!
Na przestrzeni lat dieta astronautów uległa diametralnej zmianie.
Jurij Gagarin, pierwszy człowiek w kosmosie, zaopatrzony był jedynie w trzy wyciskane tubki z pożywieniem po 160 g w każdej. W pierwszej z nich było zmielone mięso, a w drugiej zagęszczone mleko czekoladowe. Zawartość trzeciej tubki do dnia dzisiejszego nie jest znana.
Pierwsze posiłki astronautów nie były zatem sycące. Niektórzy z nich zabierali tylko krakersy lub orzeszki ziemne. Dopiero późniejszy rozwój technologii sprawił, że ich jedzenie było bogatsze i bardziej urozmaicone.
źródło : edition.cnn.com