W dzisiejszych czasach podrabia się już wszystko, nawet przyprawy! Sprawdź, jak rozróżnić oryginalne przysmaki od fałszywek
2. Imbir
Imbir wysokiej jakości ma delikatną „skórkę”, a miąższ w środku jest cytrynowożółty. Dobry korzeń imbiru musi być twardy i gładki oraz mieć nieco rozgałęzień. Jeśli natomiast jest miękki i ma pomarszczoną skórę, to jest to produkt niskiej jakość, z imbiropodobnej rośliny, a jego smak jest daleki od tego prawdziwego.
3. Pieprz czarny
Oryginalny czarny pieprz to granulki o średnicy 3-5 mm, które są wyraźnie pomarszczone. Aby sprawdzić, że kupiliśmy autentyczną przyprawę, należy rozgnieść ziarno: prawdziwe rozpadnie się na duże kawałki, zaś podrabiany pieprz pokruszy się.
4. Kurkuma
Kurkuma to twardy korzeń, który po zmieleniu ma jasny kolor, między żółtym a pomarańczowym. Często by zwiększyć jej objętość w sprzedawanym opakowaniu, dodaje się do niej….mąkę! Jeśli chcecie sprawdzić, czy zostaliście oszukani, to spróbujcie rozpuścić kurkumę w szklance wody: jeśli na powierzchni pojawią się białe plamki, to z pewnością jest to kurkuma z dodatkiem mąki.