W dzisiejszych czasach podrabia się już wszystko, nawet przyprawy! Sprawdź, jak rozróżnić oryginalne przysmaki od fałszywek
5. Anyż – gwiazdki
Chcąc sprawdzić autentyczność anyżu trzeba policzyć ile ramion ma gwiazda: w oryginalnej będzie osiem, zaś w podróbce siedem. Dodatkowo świeży anyż powinien wydzielać płyn podczas krojenia i otwierania. Ponadto, jeśli anyż ma zbyt ciemny kolor, to na pewno nie świeży.
6. Kardamon
Jeśli kolor nasion kardamonu jest zbyt jasny, z tendencją do wpadania w pastelową zieleń, to mamy do czynienia z marnej jakości kardamonem, albo z ziarnami innych roślin, które zostały potraktowane odpowiednim barwnikiem. Jeśli jego kolor ma tendencję do żółknięcia, to produkt jest prawdopodobnie stary.
7. Gałka muszkatołowa
Oryginalna gałka muszkatołowa jest owalna i ma żywe włókna w środku. Niestety często zamiast gałki muszkatołowej sprzedaje się podobne ziarna, pochodzące od dzikich roślin. Aby je rozróżnić od prawdziwych, trzeba sprawdzić wnętrze: prawdziwa gałka ma włókna i jest mniejsza od podróbek.