W dzisiejszych czasach podrabia się już wszystko, nawet przyprawy! Sprawdź, jak rozróżnić oryginalne przysmaki od fałszywek

5. Anyż – gwiazdki

Chcąc sprawdzić autentyczność anyżu trzeba policzyć ile ramion ma gwiazda: w oryginalnej będzie osiem, zaś w podróbce siedem. Dodatkowo świeży anyż powinien wydzielać płyn podczas krojenia i otwierania. Ponadto, jeśli anyż ma zbyt ciemny kolor, to na pewno nie świeży.

 

6. Kardamon 

Jeśli kolor nasion kardamonu jest zbyt jasny, z tendencją do wpadania w pastelową zieleń, to mamy do czynienia z marnej jakości kardamonem, albo z ziarnami innych roślin, które zostały potraktowane odpowiednim barwnikiem. Jeśli jego kolor ma tendencję do żółknięcia, to produkt jest prawdopodobnie stary.

 

7. Gałka muszkatołowa 

Oryginalna gałka muszkatołowa jest owalna i ma żywe włókna w środku. Niestety często zamiast gałki muszkatołowej sprzedaje się podobne ziarna, pochodzące od dzikich roślin. Aby je rozróżnić od prawdziwych, trzeba sprawdzić wnętrze: prawdziwa gałka ma włókna i jest mniejsza od podróbek.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : curioctopus.it

Reply