W dzisiejszych czasach podrabia się już wszystko, nawet przyprawy! Sprawdź, jak rozróżnić oryginalne przysmaki od fałszywek

8. Goździki 

Goździki mają ciemnobrązowy kolor, a ich smak jest kwaśny. Prawdziwe goździki mają jaśniejszą „główkę” i ciemny ogonek. Aby skontrolować świeżość goździków, trzeba zanurzyć je w wodzie: jeśli są świeże, będą unosić się pionowo, w przeciwnym razie będą opadać w ułożeniu poziomym.

 

9. Wanilia

Pałeczki wanilii mają kolor podobny do gorzkiej czekolady i są elastyczne, a także posiadają zagięcia na końcach. Zachowują swój smak przez kilka lat i mają długość od 15 do 25 centymetrów. Fałszywe laski wanilii są rzadkością, ale za to często podrabia się wanilię w proszku stosując syntetyczny odpowiednik – wanilinę.

 

10. Szafran 

Szafran ma żywą czerwoną barwę i można go łatwo przekształcić w proszek. Chcąc sprawdzić czy jest prawdziwy, trzeba go wrzucić do wody: sztuczny farbowany od razu ją zabarwi, zaś prawdziwej przyprawie zmiana koloru wody zajmie nie mniej niż 15 minut. Naturalny szafran jest bardzo drogi, dlatego pierwszą wskazówką, że mamy do czynienia z podróbką, powinna być niska cena.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : curioctopus.it

Reply