Producenci żywności ukrywają glutaminian sodu w swoich produktach. Wymyślili naprawdę sprytny sposób!
Sól sodowa kwasu glutaminowego oznakowana jest zazwyczaj symbolem E621. To popularny dodatek wzmacniający smak i zapach produktów spożywczych. Dodaje się go najczęściej do zup i sosów w proszku, kostek rosołowych, czipsów, wędlin, konserw, żywności przetworzonej oraz gotowych mieszanek przyprawowych. Nadaje daniom charakterystyczny smak „umami”, określany przez naukowców jako piąty z podstawowych smaków.
Warto dodać, że występuje również formie naturalnej, m.in. w rybach, mięsach, pomidorach, mleku, ziemniakach czy serach. Mimo że w Unii Europejskiej nie jest sklasyfikowany jako substancja szkodliwa to uznawany jest za przyczynę „syndromu chińskiej restauracji”. Schorzenie objawia się uporczywymi bólami głowy, osłabieniem, poceniem się i kołataniem serca. Przyczynia się ponadto do chorób wątroby i nerek oraz wzrostu ciśnienia krwi.
Producenci żywności doskonale wiedzą, że towary oznakowane symbolem E621, konsumenci omijają szerokim łukiem. Ukrywają zatem glutaminian pod pozornie nieszkodliwymi nazwami. Oto składniki, które mogą zawierać E621:
- drożdże, ekstrakt drożdżowy
- zhydrolizowane białka, zhydrolizowane białka roślinne, ekstrakt z białka roślinnego, hydrolizowane białko roślinne
- białko sojowe (koncentrat i izolat)
- enzymy
- słód (smakowy i ekstrakt)
- jęczmień słodowy
- kazeinian sodu
- kazeinian wapnia
- przyprawy
- aromaty, np. identyczny z naturalnym, naturalny aromat
- karagen
- koncentrat białka serwatki
- hydrolizowana mąka owsiana
- bulion
Więcej o szkodliwości glutaminianu sodu, dowiesz się z tego filmiku. Przekonaj się, dlaczego warto unikać produktów mających go w składzie!
źródło : dziecisawazne.pl
Jak więc dowiedzieć się czy ten produkt się znajduje w składzie skoro można go ukryć nawet pod nazwą „przyprawy” ?