Producenci żywności ukrywają glutaminian sodu w swoich produktach. Wymyślili naprawdę sprytny sposób!

Sól sodowa kwasu glutaminowego oznakowana jest zazwyczaj symbolem E621. To popularny dodatek wzmacniający smak i zapach produktów spożywczych. Dodaje się go najczęściej do zup i sosów w proszku, kostek rosołowych, czipsów, wędlin, konserw, żywności przetworzonej oraz gotowych mieszanek przyprawowych. Nadaje daniom charakterystyczny smak „umami”, określany przez naukowców jako piąty z podstawowych smaków.

Warto dodać, że występuje również formie naturalnej, m.in. w rybach, mięsach, pomidorach, mleku, ziemniakach czy serach. Mimo że w Unii Europejskiej nie jest sklasyfikowany jako substancja szkodliwa to uznawany jest za przyczynę „syndromu chińskiej restauracji”. Schorzenie objawia się uporczywymi bólami głowy, osłabieniem, poceniem się i kołataniem serca. Przyczynia się ponadto do chorób wątroby i nerek oraz wzrostu ciśnienia krwi.

6


Producenci żywności doskonale wiedzą, że towary oznakowane symbolem E621, konsumenci omijają szerokim łukiem. Ukrywają zatem glutaminian pod pozornie nieszkodliwymi nazwami. Oto składniki, które mogą zawierać E621:

    • drożdże, ekstrakt drożdżowy
    • zhydrolizowane białka, zhydrolizowane białka roślinne, ekstrakt z białka roślinnego, hydrolizowane białko roślinne
    • białko sojowe (koncentrat i izolat)
    • enzymy
    • słód (smakowy i ekstrakt)
    • jęczmień słodowy
    • kazeinian sodu
    • kazeinian wapnia
    • przyprawy
    • aromaty, np. identyczny z naturalnym, naturalny aromat
    • karagen
    • koncentrat białka serwatki
    • hydrolizowana mąka owsiana
    • bulion

3


Więcej o szkodliwości glutaminianu sodu, dowiesz się z tego filmiku. Przekonaj się, dlaczego warto unikać produktów mających go w składzie!

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : dziecisawazne.pl

One Response

Reply