Produkty, których absolutnie nie należy łączyć! Pasują do siebie tylko pozornie, a tak naprawdę szkodzą zdrowiu!

Zdrowie i uroda w 70% zależą od tego, co codziennie spożywamy, dlatego tak ważna jest wiedza o żywieniu. Musimy zdawać sobie sprawę, które produkty nam służą, a które wręcz przeciwnie. Istotny jest sposób komponowania posiłków i tak jak w życiu, liczy się dobór odpowiedniego towarzystwa.

Niektóre połączenia mogą okazać się bardzo niekorzystne i mimo że każdy składnik z osobna przyczynia się zdrowiu, to łączenie ich razem jest niewskazane, ponieważ mogą okazać się bezwartościowe lub szkodliwe. Zobacz, jakich kombinacji najlepiej unikać!


1. Herbata + cytryna

Herbaciane listki zawierają sporo glinu, który występuje w formie nieprzyswajalnej dla organizmu. Dodatek cytryny powoduje, że glin staje się wchłanialny. Jego akumulacja przyczynia się do choroby Alzheimera.

Aby temu zapobiec, najlepiej unikać zbyt mocnego naparu a sok z cytryny dodawać, dopiero gdy herbata przestygnie.

1



2. Ogórek + pomidor

Na pozór to idealne składniki wielu sałatek, jednak wcale tak nie jest! Sok z ogórków niszczy witaminę C zawartą w pomidorach.

Jeśli nie możesz zrezygnować z tego połączenia, dodaj ogórka na chwilę przed jedzeniem, żeby nie zdążył puścić soków.

2

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : poradnikzdrowie.pl

Reply