Produkty, których absolutnie nie należy łączyć! Pasują do siebie tylko pozornie, a tak naprawdę szkodzą zdrowiu!

3. Miód + herbata

Często stosujemy tę kombinację w razie przeziębienia, ale nie zawsze okazuje się skuteczna. Gorąca woda zmniejsza o połowę aktywność diastazy i inwertazy.

Aby kuracja była udana, herbata powinna nieco ostygnąć.

33



4. Pomidor + ser biały

Częste jedzenie tych dwóch produktów razem może skończyć się chorobą stawów. Kwasy zawarte w pomidorze łączą się z wapniem występującym w nabiale i tworzą nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one później w stawach i wywołują dokuczliwe bóle.

4



5. Ryba + olej słonecznikowy

Błędem jest smażenie ryb na oleju słonecznikowym lub kukurydzianym bogatym w kwasy omega-6, gdyż redukują działanie omega-3 zawartych w rybach.

Najlepszym rozwiązaniem będzie pieczenie, grillowanie lub gotowanie mięsa na parze.

5



6. Ziemniaki + masło

Spożywanie ich łącznie to prawdziwa bomba kaloryczna. Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny. Po ich zjedzeniu podnosi się gwałtownie cukier we krwi. Trzustka zaczyna produkować spore ilości insuliny, które działają zarówno na glukozę, jak i na komórki tuszowe. Tłuszcz z masła nie zostaje wykorzystany, tylko zmagazynowany w całości w organizmie.

Jeśli dbasz o linię, staraj się unikać polewania kartofli masłem.

6

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : poradnikzdrowie.pl

Reply