14 produktów spożywczych, których nie musisz trzymać w lodówce

Są produkty spożywcze, które przechowywane poza lodówką szybko się psują, na przykład mięso czy nabiał. Są też takie rodzaje jedzenia, których do lodówki wkładać nie musimy.

Jeżeli kiedykolwiek kłóciłeś się ze współlokatorem o to, czy pomidory, oliwa albo masło muszą koniecznie być trzymanie w niskiej temperaturze, przeczytaj poniższy artykuł, a rozwiejemy wszystkie Twoje wątpliwości.



1. Chleb

Mimo iż przechowywanie chleba w lodówce może wydłużyć jego świeżość, nie polecamy takiego rozwiązania. Pieczywo trzymane w lodówce traci swoje walory smakowe. Lepiej zainwestować w chlebak i kupować odpowiednią ilość chleba, adekwatną do potrzeb domowników.

lodowka1


2. Kawa

Kawę należy przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku. W lodówce nie dość że pochłonie zapachy innych produktów, to w dodatku może nabrać wilgoci. Poza tym sama również uwalnia swój intensywny aromat, którym może przesiąknąć pozostałe jedzenie.

lodowka2


3. Pomidory

W zimnych warunkach pomidory przestają być jędrne, tracą smak i kolor. Trzymaj je w koszyku obok owoców albo na parapecie. Jeżeli zależy Ci na ich świeżości, po prostu kupuj taką ilość owoców, jaką będziesz w stanie zjeść w ciągu kilku dni.

lodowka3


4. Cebula

To warzywo pod wpływem wilgoci pleśnieje i staje się miękkie, dlatego lodówka, wbrew pozorom, nie jest najlepszym dla niego miejscem. Wybierz do jej przechowywania raczej suche i ciemne pomieszczenie – po raz kolejny może to być piwnica.

lodowka4

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply