Prosta Szarlotka

Długo się zastanawiałem nad tym jak nazwać ten przepis. 

Szarlotka? Strudel? Strucel/sztrucel? Sam nie wiem która wersja jest poprawna.

Wiem natomiast to, że ten przepis jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i wyjątkowo pyszny! Dlatego podam Wam składniki na 8 porcji… lub na 16, jeżeli macie tradycyjny opiekacz.

A, zapomniałem wam powiedzieć, szarlotkę będziemy piec w opiekaczu do kanapek ;-)

_dsc6739


Składniki:

  • 3 kwaśne jabłka,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
  • sok z połowy cytryny,
  • otarta skórka z całej cytryny,
  • 60 gramów rodzynek,
  • 2 opakowania ciasta francuskiego xxl,
  • syrop klonowy, po 1 łyżeczce na jedną porcję – opcjonalne.

Na następnej stronie dowiesz się jak przygotować te przepyszne proste szarlotki!

dsc_0165

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply