Prosta Szarlotka
Długo się zastanawiałem nad tym jak nazwać ten przepis.
Szarlotka? Strudel? Strucel/sztrucel? Sam nie wiem która wersja jest poprawna.
Wiem natomiast to, że ten przepis jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i wyjątkowo pyszny! Dlatego podam Wam składniki na 8 porcji… lub na 16, jeżeli macie tradycyjny opiekacz.
A, zapomniałem wam powiedzieć, szarlotkę będziemy piec w opiekaczu do kanapek ;-)
Składniki:
- 3 kwaśne jabłka,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- sok z połowy cytryny,
- otarta skórka z całej cytryny,
- 60 gramów rodzynek,
- 2 opakowania ciasta francuskiego xxl,
- syrop klonowy, po 1 łyżeczce na jedną porcję – opcjonalne.
Na następnej stronie dowiesz się jak przygotować te przepyszne proste szarlotki!