Proste dekoracje z warzyw i owoców, które możesz wykonać sama w domu. Zobacz, jakie to proste!

Powszechnie uważa się, że „jemy oczami”, dlatego tak ważne jest piękne i estetycznie zaprezentowanie przygotowanych dań. Udowodniono, że ładnie podany posiłek wzmaga apetyt i zmienia sposób, w jaki odbieramy jego smak.

Oprócz stylowej zastawy i pięknych serwetek pomocna okazuje się sztuka wykonywania ozdób z warzyw i owoców. Często układa się je na mięsach, wędlinach czy sałatkach. Zobaczcie jak je wykonać!

Bez-nazwy-1



1.Jeżyk z gruszki i winogron.

Bierzemy średniej wielkości gruszkę i obieramy do połowy jej węższą cześć, która będzie tworzyć pyszczek jeża. Następnie wbijamy kilka wykałaczek i nakłuwamy na nie winogrona. Oczy robimy z ziarenek pieprzu a nosek z przepołowionej czarnej oliwki.

jezyk-z-gruszki-i-winogron



2. Kwiatuszek z rzodkiewki.

Dokładnie oczyszczamy i myjemy dwie ładne rzodkiewki. Jedną kroimy na bardzo cienkie plasterki, drugą nacinamy w kilku miejscach, tak jak na obrazku 4. Później w powstałe nacięcia wkładamy pocięte wcześniej plasterki. Aby były bardziej plastyczne można skropić je sokiem z cytryny.

kwiatuszek-z-rzodkiewki-

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : zszywka.pl

Reply