Zamiast tradycyjnej szarlotki zaskocz wszystkich genialnymi rogalikami!
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- W miseczce połącz cukier z przyprawą do szarlotki.
- Rozpuść masło i dodaj 4 łyżeczki do jabłka, wymieszaj.
- Pokrój ciasto francuskie na 8 „trójkątów”.
- Równomiernie rozłóż mieszankę cukru z przyprawą na każdym kawałku.
- Drobno posiekaj orzechy włoskie, posyp nimi ciasto.
- Nałóż od 1 do 2 łyżeczek jabłek na szerszym końcu „trójkącika” i zawiń.
- Posmaruj każdy rogalik pozostałym masłem oraz posyp resztą przyprawy do szarlotki.
- Piecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 10-12 minut lub do zarumienienia.
- Ostudź przez minimum 5 minut przed podaniem.