W jednych krajach są uznawane za przysmaki, w innych są zakazane… Zobacz koniecznie co to za dania.
W zależności od zakątka na świecie w garnku typowej rodziny możemy znaleźć bardzo różne rzeczy. Dla jednych będzie to normalny obiad dla innych paskudztwo nie do przełknięcia. Z pewnością na przyzwyczajenia żywieniowe ludzi wpływa to, co mogą znaleźć lub wyhodować w pobliżu swoich domów.
Jak się okazuje, są dania, które w jednych krajach są przysmakami, a gdzie indziej są potrawami zakazanymi. Co ciekawe, bardzo ostre zakazy obowiązują np. w USA, gdzie wydawać by się mogło, panuje pełna wolność i swoboda.
1. Haggis
Ten specjał szkockiej kuchni przygotowywany jest z owczych podrobów (wątroba, serce, płuca) wymieszanych z mąką, tłuszczem i cebulą. Władze USA uznały tę potrawę za zakazaną.
2. Absynt
Ten destylat piołunu był bardzo popularny wśród bohemy artystycznej na przełomie XIX i XX wieku. Z powodu swoich właściwości szybko został zakazany w Szwajcarii, a potem we wszystkich krajach Europy, a później USA. Obecnie jest wytwarzany w małych manufakturach w Czechach. O ile stary kontynent w latach 80. zalegalizował absynt, o tyle USA, Nowa Zelandia i Vanuatu jest nadal nielegalny.
3. Guma do żucia
Zakaz żucia gum obowiązuje w Singapurze, gdyż ludzie przyklejali ją gdzie bądź.
4. Ketchup
Popularny we wszystkich krajach świata został zakazany we francuskich stołówkach, by wyrabiać zdrowe nawyki żywieniowe i pielęgnować tradycyjną kuchnię wśród młodych.
źródło : boredomtherapy.com