Nigdy nie wiesz jaką kawę wybrać? Po przeczytaniu tej ściągi nie będziesz mieć problemu z nazwami!

Kiedy chcesz się ożywić, sięgasz po kawę. W domu najczęściej przygotowujesz sobie kawę w ulubionych proporcjach kawy, mleka i cukru. Jednak kłopot zaczyna się, gdy udasz się do restauracji, albo kawiarni. Prosisz kawę, kelner patrzy pytająco, dodajesz, że z mlekiem, jego mina się nie zmienia. Wtedy podaje ci kartę, która jest wypełniona różnymi nazwami kaw, a ty nie wiesz, na co się zdecydować i co tak naprawdę dostaniesz. 

Ta ściąga pomoże ci zamówić to, na co masz ochotę i będzie ci smakowało :)



1. Espersso

Ma około 25-30 ml, jest to esencja kawy, jest jej niewiele, ale ma moc. Można pić z cukrem lub bez.

1


2. Ristretto

Przygotowywana jak espresso, za pomocą wysokiego ciśnienia, lecz jeszcze mniejsza – 15 ml.

2


3. Lungo

To espresso, które jest dłużej zaparzane, aż do uzyskania około 50-60 ml napoju. Ma delikatniejszy smak niż espresso.

3


4. Americano

Jest to espresso zalane gorącą wodą. Proporcje wody i kawy są różne, może mieć od 60 do 450 ml.

4

]

5. Macchiato

Filiżanka espresso z niewielką ilością spienionego mleka.

nespresso.com

5


6. Latte Macchiato

Ma około 200 ml i jest przyrządzane odwrotnie niż macchiato. do szklanki mleka wlewa się porcję espresso, tak żeby utworzyły się warstwy. Może być z bitą śmietaną, ale nie koniecznie.

citygirlconfidence.com

6


7. Cappuccino

Filiżanka kawy robiona na bazie espresso z dodatkiem około 120 ml spienionego mleka, kremowa pianka powinna być pozbawiona pęcherzyków powietrza.

simmrco.wordpress.com

7


8. Dry Cappuccino

Bazę ma taką samą jak zwykłe cappuccino, jednak zamiast mlecznej pianki używa się bitej śmietany.

caffecoffea.com

8


9. Latte

Jest to kubek kawy. Bazą jest espresso, do którego dolewa się mleka i dodaje na wierzch pianę.

costa.co.uk

9

]

10. Flat white

Kubek kawy, który powstaje z podwójnego espresso i gorącego mleka. Bez pianki na wierzchu, która charakteryzuje latte.

heknows.com

close up of a cappuccino in a cafe


11. Cafe Mocha

Podobna do latte, ale z dodatkiem czekolady, która miesza się z kawą i zalewa mlekiem.

waukeshafirst.org

11


12. Cafe Con Panna

Espresso plus odrobina bitej śmietany.

thelittleblackcoffeecup.com

12


13. Vienna Coffee

Pochodzi z Wiednia, jest to mocna parzona kawa z dodatkiem bitej śmietany.

www.bonbonsbakery.com.au

13


14. Irish Coffee

Kawa po irlandzku, do espresso dodaje się podgrzaną whiskey, najczęściej brązowy cukier i odrobinę bitej śmietany.

josephcphillips.com

14

 

 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.


źródło : brightside.me


Reply