Nigdy nie wiesz jaką kawę wybrać? Po przeczytaniu tej ściągi nie będziesz mieć problemu z nazwami!
Kiedy chcesz się ożywić, sięgasz po kawę. W domu najczęściej przygotowujesz sobie kawę w ulubionych proporcjach kawy, mleka i cukru. Jednak kłopot zaczyna się, gdy udasz się do restauracji, albo kawiarni. Prosisz kawę, kelner patrzy pytająco, dodajesz, że z mlekiem, jego mina się nie zmienia. Wtedy podaje ci kartę, która jest wypełniona różnymi nazwami kaw, a ty nie wiesz, na co się zdecydować i co tak naprawdę dostaniesz.
Ta ściąga pomoże ci zamówić to, na co masz ochotę i będzie ci smakowało :)
1. Espersso
Ma około 25-30 ml, jest to esencja kawy, jest jej niewiele, ale ma moc. Można pić z cukrem lub bez.
2. Ristretto
Przygotowywana jak espresso, za pomocą wysokiego ciśnienia, lecz jeszcze mniejsza – 15 ml.
3. Lungo
To espresso, które jest dłużej zaparzane, aż do uzyskania około 50-60 ml napoju. Ma delikatniejszy smak niż espresso.
4. Americano
Jest to espresso zalane gorącą wodą. Proporcje wody i kawy są różne, może mieć od 60 do 450 ml.
]
5. Macchiato
Filiżanka espresso z niewielką ilością spienionego mleka.
nespresso.com
6. Latte Macchiato
Ma około 200 ml i jest przyrządzane odwrotnie niż macchiato. do szklanki mleka wlewa się porcję espresso, tak żeby utworzyły się warstwy. Może być z bitą śmietaną, ale nie koniecznie.
citygirlconfidence.com
7. Cappuccino
Filiżanka kawy robiona na bazie espresso z dodatkiem około 120 ml spienionego mleka, kremowa pianka powinna być pozbawiona pęcherzyków powietrza.
simmrco.wordpress.com
8. Dry Cappuccino
Bazę ma taką samą jak zwykłe cappuccino, jednak zamiast mlecznej pianki używa się bitej śmietany.
caffecoffea.com
9. Latte
Jest to kubek kawy. Bazą jest espresso, do którego dolewa się mleka i dodaje na wierzch pianę.
costa.co.uk
]
10. Flat white
Kubek kawy, który powstaje z podwójnego espresso i gorącego mleka. Bez pianki na wierzchu, która charakteryzuje latte.
heknows.com
11. Cafe Mocha
Podobna do latte, ale z dodatkiem czekolady, która miesza się z kawą i zalewa mlekiem.
waukeshafirst.org
12. Cafe Con Panna
Espresso plus odrobina bitej śmietany.
thelittleblackcoffeecup.com
13. Vienna Coffee
Pochodzi z Wiednia, jest to mocna parzona kawa z dodatkiem bitej śmietany.
www.bonbonsbakery.com.au
14. Irish Coffee
Kawa po irlandzku, do espresso dodaje się podgrzaną whiskey, najczęściej brązowy cukier i odrobinę bitej śmietany.
josephcphillips.com
źródło : brightside.me