Szwajcarzy wynaleźli piąty smak czekolady! Takiego rarytasu jeszcze nie jedliście

Wraz z odkryciem Ameryki przez Krzysztofa Kolumba, ziarna kakaowca trafiły do Europy.

Początkowo nie wiedziano, jak je wykorzystać dopiero w 1828 roku Casparus van Houten Senior opracował metodę pozwalająca na sproszkowanie nasion kakaowca, a jego syn wynalazł dutching, proces alkalizowania czekolady. Pierwsza tabliczka wyszła spod rąk Francisa Fry i była połączeniem kakao oraz cukru.

Przepyszne czekoladowe tabliczki z czasem zaczęły opanowywać świat. Zachwycały się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Początkowo były dość drogie i mogli pozwolić sobie na nie tylko nieliczni, ale czego się nie robi, by zaznać trochę rozkoszy. Przez te wszystkie lata powstały cztery rodzaje czekolady: gorzka, mleczna, deserowa oraz biała. Całkiem niedawno zaczęto eksperymentować nad nowym jeszcze lepszym smakiem.

Znany szwajcarski producent czekolady Barry Callebaut ma na swoim koncie niemałe osiągnięcie. W latach 80. jako pierwszy wprowadził czwarty rodzaj czekolady — czekoladę białą. Światowy lider słodkości zaskoczył świat ponownie, prezentując 5 września w Szanghaju czekoladę rubinową. Nowy, piąty rodzaj czekolady jest koloru jasnoróżowego i podobno wręcz rozpływa się w ustach. Niestety, na razie tylko niewielu miało okazję jej skosztować.

Przejdź na kolejną stronę i dowiedz się więcej.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply