Szwajcarzy wynaleźli piąty smak czekolady! Takiego rarytasu jeszcze nie jedliście

Wraz z odkryciem Ameryki przez Krzysztofa Kolumba, ziarna kakaowca trafiły do Europy.

Początkowo nie wiedziano, jak je wykorzystać dopiero w 1828 roku Casparus van Houten Senior opracował metodę pozwalająca na sproszkowanie nasion kakaowca, a jego syn wynalazł dutching, proces alkalizowania czekolady. Pierwsza tabliczka wyszła spod rąk Francisa Fry i była połączeniem kakao oraz cukru.

Szwajcarzy wynaleźli piąty smak czekolady! Takiego rarytasu jeszcze nie jedliście

Przepyszne czekoladowe tabliczki z czasem zaczęły opanowywać świat. Zachwycały się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Początkowo były dość drogie i mogli pozwolić sobie na nie tylko nieliczni, ale czego się nie robi, by zaznać trochę rozkoszy. Przez te wszystkie lata powstały cztery rodzaje czekolady: gorzka, mleczna, deserowa oraz biała. Całkiem niedawno zaczęto eksperymentować nad nowym jeszcze lepszym smakiem.

Szwajcarzy wynaleźli piąty smak czekolady! Takiego rarytasu jeszcze nie jedliście

Znany szwajcarski producent czekolady Barry Callebaut ma na swoim koncie niemałe osiągnięcie. W latach 80. jako pierwszy wprowadził czwarty rodzaj czekolady — czekoladę białą. Światowy lider słodkości zaskoczył świat ponownie, prezentując 5 września w Szanghaju czekoladę rubinową. Nowy, piąty rodzaj czekolady jest koloru jasnoróżowego i podobno wręcz rozpływa się w ustach. Niestety, na razie tylko niewielu miało okazję jej skosztować.

Przejdź na kolejną stronę i dowiedz się więcej.

Szwajcarzy wynaleźli piąty smak czekolady! Takiego rarytasu jeszcze nie jedliście

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.



Reply