Lubicie ryby i owoce morza? Jak ognia unikajcie jedzenia tych, które są sprowadzane z Chin. To śmiertelne niebezpieczeństwo!


Nie tylko fatalne warunki transportu sprawiają, że ryby i owoce morza, które docierają do nas z Chin, są niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Kolejnym problemem są warunki hodowli, gdyż stawy często znajdują się na terenach silnie uprzemysłowionych, gdzie jest duże zanieczyszczenie powietrza i skażenie wód gruntowych. Niestety szkodliwe substancje przedostają się do organizmów zwierząt, a potem są zjadane przez ludzi, bo proces gotowania nie zawsze jest w stanie je wyeliminować. Spożywanie ryb o zanieczyszczonym mięsie może skutkować wieloma chorobami, które nie zawsze ujawnią się od razu.

Stawy hodowlane w Chinach często są przepełnione, a woda w nich brudna

fish-818201_960_720


Nie tylko człowiek jest tym, co je, ale również zwierzęta, więc jakość ich mięsa i jego wartość odżywcza jest zależna od tego, czym hodowca karmi mieszkańców swoich  stawów. Niestety ryby pochodzące z Chin mogą być faszerowane sztucznymi paszami, genetycznie modyfikowanym ziarnem, a nawet odchodami innych gospodarskich zwierząt! Warto więc zastanowić się, skąd pochodzi niska cena ryby, bo może właśnie z tego, że hodowca w Chinach oszczędzał na dobrej paszy i karmił ryby byle czym.

Jeśli ryba była karmiona niskiej jakości paszą lub odchodami, na pewno nie będzie zdrowa

carp-440630_960_720


Chcąc mieć pewność, że ryba lub inny owoc morza jest bezpieczny dla naszego zdrowia, sprawdzajmy jego pochodzenie. Jeśli to tylko możliwe, wybierajmy produkty z polskich lub europejskich hodowli, gdzie obowiązują restrykcyjne normy, gwarantujące lepszą jakość mięsa.

Jedzenie ryb jest zdrowie, ale tylko tych dobrej jakości

gilthead-426581_960_720

 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : sfg.buzz

Reply