Aby „odświeżyć” ryby przyklejali im sztuczne oczy! Klienci, którzy je kupili byli wściekli, że dali się nabrać

Jednym z najpopularniejszych i najbardziej sprawdzonych sposobów, aby poznać świeżość ryb, jest spojrzenie im w oczy.

To właśnie po nich najszybciej poznać czy ryba jest niedawno złowiona, czy leżała na sklepowej półce kilkanaście dni. Oczy powinny być błyszczące, przejrzyste i wypukłe. Nie zaleca się nabywania ryb z mętnymi i wklęsłymi oczami. Wtedy mamy pewność, że okaz jest nieświeży i nie ma sensu go kupować.

Aby "odświeżyć" ryby przyklejali im sztuczne oczy! Klienci, którzy je kupili byli wściekli, że dali się nabrać

Pozostałe kryteria oceny są skrzela, zapach, wygląd skóry i sprężystość ciała. Skrzela powinny być czerwone. Jeśli są sine lub wyblakłe oznacza to, że ryba leży na straganie bardzo długo i praktycznie nie nadaje się do jedzenia. O jej świeżości dużo powie również skóra. Kiedy jest delikatnie wilgotna i pokryta niewielką ilością śluzu, to dobry znak. Mięso ryby powinny być sprężyste. Po naciśnięciu palcem, powinno wrócić do pierwotnego kształtu.

Aby "odświeżyć" ryby przyklejali im sztuczne oczy! Klienci, którzy je kupili byli wściekli, że dali się nabrać

Sprzedawcy ryb i owoców morza dwoją się i troją, aby sprzedawane przez nich towary wyglądały doskonale i prezentowały się tak, jakby przed chwilą zostały wyłowione z morza. Oczywiście mają swoje sztuczki, które pozwalają rybom lepiej wyglądać, np. układają je w towarzystwie świeżych warzyw i owoców. Sprzedawcy z Kuwejtu poszli jednak o krok dalej. Pracowników tamtejszego sklepu rybnego przyłapano na tym, jak przyklejali nieświeżym rybom plastikowe oczy.

Aby "odświeżyć" ryby przyklejali im sztuczne oczy! Klienci, którzy je kupili byli wściekli, że dali się nabrać
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.



Reply