Schab po farmersku

DSC_0307


Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki.
  3. Cebulę pokrój w półplasterki.
  4. W garnku rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i smaż na delikatnym ogniu przez 1 minutę. Dodaj sól i pieprz.
  5. Zwiększ odrobinę ogień i ciągle mieszając dodaj mleko. Gdy sos zacznie delikatnie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj przez 1-2 minutę, aż zgęstnieje. Odstaw na chwilę by przestygł.
  6. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, na to połóż cebulę, dodaj sól i pieprz a następnie znów ziemniaki, cebulę oraz sól i pieprz. Polej warzywa sosem.
  7. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
  8. W czasie gdy ziemniaki i cebula się pieką mocno rozgrzej patelnię. Schab dopraw solą i pieprzem a następnie obtocz delikatnie w mące. Strzep nadmiar.
  9. Ułóż mięso na patelni i smaż przez 1-2 minuty z każdej strony, aż schab delikatnie zbrązowieje. Schab ma być jeszcze surowy po tym smażeniu :)
  10. Po 15 minutach wyciągnij ziemniaki z piekarnika, ułóż na nich przesmażony schab i wstaw na kolejne 45 minut.
  11. W zależności od naczynia żaroodpornego jakiego będziesz używać możliwe jest wykipienie sosu, dlatego wstaw pod naczynie blaszkę by nie zabrudzić piekarnika.
  12. Podawaj z ulubioną surówką/sałatką.
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply