Sekret udanego ciasta na pizzę
Chciałbym się z wami podzielić moim sekretem. Sekretem na przepyszne ciasto na pizzę, które udaje się za każdym razem!
Czym jest pizza na kiepskim spodzie? Wyjątkowo przeciętnym daniem. A przecież niemalże każdy z nas uwielbia pizzę! Dlaczego mamy się godzić na przeciętne ciasto, gdy zrobienie ciasta idealnego wcale nie jest takie trudne? Sekretem dobrego ciasta jest mąka i czas. Idealna mąka do pizzy do mąka 00. Jednak nie każdy z nas ma dostęp do niej, dlatego można ją zastąpić zwykłą mąką pszenną typ od 450 do 600. Najważniejsze jednak by zawartość białka wynosiła co najmniej 10 g / 100 g. Drugim sekretem jest czas. Idealne ciasto musi wyrastać w zimnie przez minimum 10 godzin. Ja ciasto przygotowuję dwa dni wcześniej, dzięki temu pizza jest bardziej lekkostrawna, a formowanie jej to sama przyjemność!
Spróbujecie? :)
Składniki:
- 3 szklanki mocnej mąki (najlepsza będzie mąka typ 00),
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki drożdży,
- 1 łyżka oliwy z oliwek (najlepiej użyć extra virgin),
- 1 szklanka lodowatej wody.
Instrukcje:
- Najważniejsza rzecz, ciasto na pizzę musi być porządnie wyrobione. Możesz użyć robota kuchennego tak jak ja, lub zakasać rękawy i przygotować się na kilkanaście minut intensywnego wyrabiania.
- Do dużej miski dodajemy mąkę, cukier, sól, drożdże oraz oliwę z oliwek. Zaczynamy wyrabiać. Powoli dodajemy wodę. Gdy ciasto zacznie się łączyć zaczynamy wyrabiać. Jeżeli używamy robota kuchennego to zostawiamy go włączonego na najniższych obrotach na minimum 7 minut. W przypadku ręcznego wyrabiania ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy przez 15 minut. Będzie ciężko, ale warto przyłożyć się do tego.
- Gdy ciasto będzie już wyrobione przekładamy je do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą. Za pomocą wykałaczki robimy kilka dziurek w niej i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny.
- Przed przygotowaniem pizzy ciasto powinno godzinę ogrzewać się w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.