Profesjonalni cukiernicy zdradzają swoje sekrety. Dzięki tej wiedzy ułatwisz sobie pracę i osiągniesz mistrzostwo

Pieczenie ciast, czy ogólnie dział deserów nie jest taki łatwy. Biszkopty lubią opadać, kremowe masy rozwarstwiać się a lukier spływać. Z zazdrością patrzymy na wypieki w cukierni, idealne ciasta i kremowe masy kuszą wzrok. Żeby osiągnąć mistrzostwo potrzeba lat starania się, a przede wszystkim doświadczenia. Można także skorzystać z doświadczeń innych.

Profesjonalni cukiernicy mają swoje patenty i warto je poznać, by zachwycać swoimi wypiekami siebie i gości :)


1. Przesiej składniki 

Zamiast wrzucać wszystko bezpośrednio do miski, przesiej wszystkie sypkie składniki. To sprawi, że nie będzie grudek i składniki świetnie się połączą.

2

grid-cell-23122-1470165434-14


2. Dekoruj na chłodno

Kiedy dekorujesz ciasto, najpierw nałóż niewielką ilość masy i rozsmaruj ją po całej powierzchni, potem odłóż ciasto na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło. Dopiero nakładaj masę lub lukier, dzięki temu nic nie będzie spływać.

3grid-cell-23113-1470165453-14


3. Nie bój się dekorować

Odciskaj znaczki, dekoruj przeplatankami. To sprawia, że nawet zwykła szarlotka będzie smaczna.

4

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : buzzfeed.com

Reply