Profesjonalni cukiernicy zdradzają swoje sekrety. Dzięki tej wiedzy ułatwisz sobie pracę i osiągniesz mistrzostwo
Pieczenie ciast, czy ogólnie dział deserów nie jest taki łatwy. Biszkopty lubią opadać, kremowe masy rozwarstwiać się a lukier spływać. Z zazdrością patrzymy na wypieki w cukierni, idealne ciasta i kremowe masy kuszą wzrok. Żeby osiągnąć mistrzostwo potrzeba lat starania się, a przede wszystkim doświadczenia. Można także skorzystać z doświadczeń innych.
Profesjonalni cukiernicy mają swoje patenty i warto je poznać, by zachwycać swoimi wypiekami siebie i gości :)
1. Przesiej składniki
Zamiast wrzucać wszystko bezpośrednio do miski, przesiej wszystkie sypkie składniki. To sprawi, że nie będzie grudek i składniki świetnie się połączą.

2. Dekoruj na chłodno
Kiedy dekorujesz ciasto, najpierw nałóż niewielką ilość masy i rozsmaruj ją po całej powierzchni, potem odłóż ciasto na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło. Dopiero nakładaj masę lub lukier, dzięki temu nic nie będzie spływać.
3. Nie bój się dekorować
Odciskaj znaczki, dekoruj przeplatankami. To sprawia, że nawet zwykła szarlotka będzie smaczna.
źródło : buzzfeed.com