Olej, cukier i śladowe ilości wartościowych składników. Zobacz, co dostajesz pod szyldem popularnych produktów spożywczych
Biała czekolada
Czekolada powinna powstawać z tłuszczu kakaowego, ale żeby było taniej, zastępowany jest olejem palmowym i utwardzaczami. Olej kokosowy, masło shea – to też znajdziesz w czekoladzie. Dobrej jakości czekolada powinna kruszyć się przy łamaniu i być twarda. Jeśli sięgasz po czekoladę lepiej kup tę dobrej jakości, chyba że lubisz zapychać się olejem palmowym.
Skład od największej ilości: Cukier, olej, mleko w proszku, inne dodatki.
Skondensowane mleko
Powinno składać się z tłustego mleka, a naprawdę to cukier i tłuszcz z dodatkiem mleka. Producenci zmniejszają ilość mleka na rzecz tłuszczów roślinnych i zagęstników.
Skład od największej ilości: Cukier, mleko, tłuszcz.