Jeśli po zrobieniu jajecznicy wyrzucasz skorupki do kosza, popełniasz ogromny błąd. Zobacz, do czego możesz je wykorzystać!
Robiąc jajecznicę czy przygotowując biszkopt, większość z nas wyrzuca skorupki po jajkach do kosza, w lepszym wariancie do kompostu, a szkoda, bo te z pozoru niepotrzebne odpady mają sporo ciekawych zastosowań.
Dawniej w gospodarstwach domowych niewiele się marnowało, a sporo odpadów miało drugie życie. Nasze babcie zazwyczaj dodawały skorupki do kompostu po to, by zrównoważyć jego pH, lub suszyły je i podawały kurom do zjedzenia. Dziś przeważnie skorupki lądują w śmieciach, choć można je wykorzystać do wielu celów. Poznajcie niektóre z nich!
1. Świeca
Wystarczy zalać skorupkę ciekłym woskiem i włożyć do środka knot. Powstanie w ten sposób oryginalna świeca, która ozdobi kuchenne półki lub wielkanocny stół.
2. Dodatek do prania
Skorupki mają właściwości wybielające i dobrze dodawać je do prania białych rzeczy. Do materiałowego woreczka wkładamy poruszone skorupki i umieszczamy je w pralce. Efekt powinien być widoczny niemal od razu.
3. Nawóz, dodatek do kompostu
Skorupki zawierają sporo cennych składników mineralnych, dlatego dobrze dodać je do ziemi, w której chcemy coś zasadzić. Rośliny będą rozwijać się o wiele lepiej.
4. Maseczka
Jeśli chcesz, by twoja cera była jasna i promienna, nałóż na nią maseczkę z białka i roztartej w moździerzu skorupki.
źródło : heftig.co