Jeśli po zrobieniu jajecznicy wyrzucasz skorupki do kosza, popełniasz ogromny błąd. Zobacz, do czego możesz je wykorzystać!
5. Środek czyszczący
Rozgniecione skorupki łączymy z wodą i mydłem i czyścimy mieszanką brudne garnki. To doskonały materiał ścierny, który usunie niemal każde zabrudzenie.
6. Leczenie podrażnień skórnych
W połączeniu z octem jabłkowym skorupki są doskonałym preparatem pomocnym w gojeniu się ran. Eliminują swędzenie i minimalizują powstałe podrażnienia.
7. Sadzonki
Puste skorupki to doskonałe miejsca do kiełkowania roślin. Kiedy sadzonki będą wystarczająco duże, wystarczy połamać skorupkę i wysadzić roślinę do gruntu lub w doniczkę.
8. Kawa
Podczas parzenia kawy warto dodać do wody kilka rozgniecionych i oczyszczonych skorupek. Dzięki temu napój stanie się mniej gorzki.
źródło : heftig.co