Słodka truskawkowa tarta, która stanie się hitem każdego przyjęcia
Wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
- Formę do tarty wykładamy kruchym ciastem, nakłuwamy ją widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolę/ceramiczne kulki.
- Pieczemy 13 minut, wyciągamy tartę, ściągamy fasolę i papier, pieczemy przez kolejne 3-5 minut. Chłodzimy.
- W garnku łączymy cukier, galaretkę truskawkową, mąkę ziemniaczaną oraz wodę. Gotujemy przez 3-6 minut, aż masa zgęstnieje (będzie przypominać kisiel). Studzimy.
- Na wystudzone ciasto wylewamy schłodzoną masę, wyrównujemy za pomocą szpatułki. Wykładamy truskawki.
- Wkładamy tartę do lodówki na 2 godziny.
- Serwujemy :)
Banalnie proste, a smakuje wybornie!