Łatwe sposoby na sprawdzenie jakości sklepowego jedzenia, m.in. masła, mleka czy ryżu. W kilka sekund przekonaj się, co tak naprawdę kupujesz

Jedzenie jest dobre wtedy, gdy jest zdrowe.

Sposób odżywiania ludzi bardzo zmienił się na przestrzeni wieków. Niegdyś produkty spożywcze wytwarzali niemal tylko rolnicy, bezpośrednio pozyskujący surowce z natury i własnej hodowli. Dziś jedzenie produkuje się w fabrykach, co sprawia, że żywność wiele traci na smaku i jakości, a nawet staje się zagrożeniem dla zdrowia i życia.

Liczba ludności na świecie wciąż rośnie, a więc i zwiększa się zapotrzebowanie na produkty spożywcze. By wykarmić jak największe ilości ludzi względnie tanim kosztem, zaczęto modyfikować różne żywe organizmy, by rosły szybciej, były bardziej odporne na choroby i złe warunki atmosferyczne, a także by dawały wydajniejsze plony. Tak narodziła się żywność GMO.

Niestety konsumenci muszą uważać nie tylko na produkty zawierające GMO, ale na wszelkiej maści oszustwa. Producenci żywności by zwiększyć swoje zyski oszukują na potęgę, najczęściej zastępując droższe komponenty tańszymi. W ten sposób powstają produkty szkodliwe i o bardzo niskiej jakości.

Czy etykietom można wierzyć? Kwestia sporna, bo producenci zawsze będą kombinować, by przedstawić swój produkt jako zdrowszy niż w rzeczywistości jest. Dlatego warto wiedzieć, jak samemu sprawdzić jakość podstawowych produktów spożywczych, używanych w każdym domu.

1. Mleko

Chcąc zwiększyć datę ważności mleka, producenci zastępują świeże mleko odtworzonym mlekiem odtłuszczonym. Aby się przekonać, czy zakupiony przez nas napój to prawdziwe mleko czy mleko w proszku, trzeba dodać do niego alkoholu w proporcji 1 do 2. W naturalnym mleku w ciągu zaledwie 5 sekund pojawiają się płatki, w sztucznym taka reakcja zachodzi znacznie dłużej.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : incrivel.club

Reply