Tego nie powiedzą ci producenci! Gotowanie ryżu w plastikowych torebkach jest bardzo szkodliwe, zwłaszcza dla dzieci!

Lubimy udogodnienia i rozwiązania, które pomagają nam oszczędzać czas, ale nie zawsze idzie to w parze z naszym zdrowiem.

Mamy coraz mniej czasu, by wypełniać wszelkie domowe obowiązki, zwłaszcza gdy się pracuje, dlatego wszelkie udogodnienia i skróty przyjmujemy z otwartymi ramionami. Czasy, kiedy można było pozwolić sobie na gotowanie dwudaniowego, bogatego obiadu codziennie dawno minęły. Teraz na gotowanie mamy godzinę, czasem pół. Dlatego, jeśli widzimy, że jakiś produkt nam oszczędzi czasu, to bez wahania go bierzemy.

 

Oczywiście jesteśmy uczuleni i wiemy, by nie sięgać po gotowe sosy i dania, które aż kipią od chemii. Postawione od lat na celowniku konserwanty i ulepszacze odchodzą na szczęście do przeszłości. Każdy z nas, kiedy ma wybór woli wziąć z półki sos bez glutaminianu czy innego paskudztwa. Wiele firm chwali się, że nie używa sztucznych barwników i polepszaczy smaku. Kusi nas gotowymi daniami, które pod szyldem „Jak u babci” mają przypominać te domowe smaki.

 

Wiele osób zwraca uwagę na to, co je i woli samemu przygotować nawet prosty posiłek, niż sięgać po gotowe dania. Jeśli jest się kiepskim lub początkującym kucharzem, stawia się najczęściej na makarony i ryże, które można przygotować szybko, łatwo i ze smakowitym sosem.

W takich przypadkach najczęściej sięgamy po ryż, który pakowany jest w woreczki. Ma to ułatwić gotowanie i sprawić, że nie będzie problemu z cedzeniem ziarenek. Jednak żaden z producentów nie chce przyznać, że taki sposób gotowania może wpływać i to poważnie na zdrowie!

Chef dePaprika

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.



Reply