Jedzenie instant zabija! Poznaj całą prawdę o daniach w 5 minut i zupkach chińskich oraz o ich wyniszczającym wpływie na organizm

1. Syndrom metaboliczny

To zagrożenie najbardziej dotyczy osób, które regularnie spożywają dania instant. Jedzenie takiej żywności przynajmniej 2 razy w tygodniu, prowadzi do wysokiego poziomu cholesterolu i cukru, nadciśnienia, a także skutkuje pojawieniem się dodatkowych kilogramów. Organizm na takiej diecie jest bardziej podatny na zachorowanie np. na cukrzycę czy choroby układu krążenia.

2. Konserwanty

Jeśli lubicie makaron noodle, będący częścią zupek chińskich, to musicie wiedzieć co sprawia, że jego okres przydatności do spożycia jest taki długi. Nawet kilkuletnia data ważności to zasługa silnych konserwantów, wśród których jest np. TBHQ, będący pochodnym ropy naftowej! Jest on niebezpieczny dla zdrowia nawet w niewielkich ilościach, więc po kilkukrotnym zjedzeniu zupki chińskiej w krótkim czasie, możemy czuć się naprawdę źle.


3. Nadmiar sodu

Dania instant przez wiele osób uważane są za smaczne, ponieważ są wyraziście przyprawione. Intensywny smak jest zasługą nadmiaru sodu. Niestety zbyt duża ilość tego piarwiastka w organizmie prowadzi do chorób serca, nerek i kłopotów z ciśnieniem.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : lifebuzz.com

Reply