Jedzenie instant zabija! Poznaj całą prawdę o daniach w 5 minut i zupkach chińskich oraz o ich wyniszczającym wpływie na organizm

4. Niska wartość odżywcza

Choć makaron typu instant daje uczucie sytości, to jego wartość odżywcza jest bardzo niska, a brak cennych składników czyni go praktycznie bezwartościowym elementem diety. Noodle nie dość, że nie odżywiają organizmu, to jeszcze podczas trawienia pochłaniają  z niego cenne składniki, co sprawia, że zupki chińskie są typowo śmieciowym i niezdrowym jedzeniem.

5. Węglowodanowa bomba

Makaron w daniach instant wykonany jest z bielonej mąki pszennej, która jest niezwykle bogata w węglowodany, gdyż zawiera ich w 100 gramach około 75 gram! Niestety błonnik to niecałe 3% bielonej mąki, co czyni ją mało odżywczą, dlatego uczucie sytości po noodlach  mija dość szybko.


6. Glikol propylenowy

Glikol propylenowy to produkt syntetyczny, używany ogólnie do produkcji szamponów i odżywek. Niestety można znaleźć go w najtańszych makaronach noodle. Jego obecność w organizmie osłabia układ odpornościowy, a także uszkadza serce, wątrobę oraz nerki.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : lifebuzz.com

Reply