Lubisz czekoladowy krem Nutella? Niestety, nie jest taki zdrowy, jak reklamują go producenci
Czekolada to słabość wielu łakomczuchów. Na szczęście jej naturalna postać jest bogata w substancje cenne dla naszego organizmu, m.in: żelazo, magnez czy flawonoidy. Niestety, sklepowe półki uginają się od produktów wysoce przetworzonych, które z prawdziwą czekoladą łączy niewiele. A jak jest z najsłynniejszym czekoladowym kremem świata, czyli Nutellą?
Producenci Nutelli najczęściej zachęcają do zakupu swojego produktu, pokazując szczęśliwą rodzinę podczas śniadania. Uśmiechnięte dzieci dostają od rodziców kanapki z kremem, który ma im zapewnić energię i utrzymać w dobrej kondycji aż do obiadu.
Nutella jest znana niemal na całym świecie.
Forma i treść reklamy pokazują Nutellę jako produkt należący do grupy zdrowej żywności, który można bez ograniczeń serwować dzieciom. Dlatego nie warto podejmować decyzji o zakupie tylko na podstawie przekazu reklamowego. Będąc odpowiedzialnym i świadomym konsumentem, należy przeczytać etykietę i osobiście sprawdzić skład kupowanej żywności.
Co niebezpiecznego kryje w sobie Nutella?
Soję
Soja jest już od wieków składnikiem diety Azjatów, którzy chwalą sobie ten produkt. Jednak soja używana przy produkcji żywności nie jest soją naturalną, lecz sztucznie modyfikowaną. Nutella zawiera soję pod postacią lecytyny sojowej, będącej emulgatorem przedłużającym datę konsumpcji kremu. Spożywanie lecytyny sojowej może prowadzić do problemów z tarczycą, prawidłową wagą ciała, ale również przyczynia się do narastania poczucia zmęczenia i depresji oraz zwiększa ryzyko raka piersi.
Soja modyfikowana genetycznie jest niebezpieczna dla zdrowia.
źródło : viralsection.com