Lubisz czekoladowy krem Nutella? Niestety, nie jest taki zdrowy, jak reklamują go producenci

Cukier

Mówi się, że cukier to cichy zabójca, ale też cukier cukrowi nie równy. Ten stosowany w Nutelli najczęściej pochodzi z buraków modyfikowanych genetycznie, które traktowane są różnymi chemikaliami i pestycydami. Cukry takiego pochodzenia są określane neurotoksynami, ponieważ mogą niszczyć komórki mózgu. Ich spożywanie jest związane z rozwojem takich problemów zdrowotnych jak: depresja, stany lękowe, migreny, autyzm czy ADHD. Dla producentów niepodważalną zaletą tego cukru, która przysłania jego wady, jest po prostu niska cena.

Producenci produktów spożywczych chętnie dodają cukier do swoich wyrobów.

lump-sugar-549096_960_720

Mleko odtłuszczone 

Jeśli macie nadzieję, że mleko znajdujące się w Nutelli pochodzi prosto od szczęśliwej i ekologicznie wypasanej krowy, to niestety czeka Was bardzo duże rozczarowanie. Po pierwsze krowy są karmione modyfikowaną kukurydzą, sztucznymi paszami i antybiotykami. Wartość takiego mleka jest już znacząco obniżona, ale to nie koniec degradacji jakości produktu, który zostaje jeszcze przecież odtłuszczony i sproszkowany. Mleko odtłuszczone jest mniej zdrowe, ponieważ tłuszcze wspomagają wchłanianie się do organizmu witamin zawartych w białym napoju (witaminy A, D i E). Ostatecznie stosowane mleko jest mało odżywcze, ale za to bogate w zły cholesterol. Częste spożywanie produktów zawierających taki rodzaj mleka zwiększa ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe piersi i skóry oraz  na miażdżycę.

Nie każde mleko jest tak samo wartościowe.milk-642734_960_720

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : viralsection.com

Reply