Pamiętaj, aby zawsze odkrawać zieloną część ziemniaka. Zjadając ją, narażasz się na poważne niebezpieczeństwo!

Ziemniaki należą do najczęściej spożywanych produktów żywnościowych na całym świecie, przede wszystkim dlatego że można je zjadać w różnych postaciach – gotowane, pieczone, smażone, duszone, puree itp.

Ponieważ zapotrzebowanie na nie jest bardzo duże, wielu z nas ma tendencję do kupowania ich, nie zwracając uwagi na ich wygląd. Czasem zjadamy nawet te, które są miejscami zielone, nie zdając sobie sprawy, że zatruwają nasz organizm.

zielone-ziemniaki


Jeśli kupisz ziemniaki i znajdziesz wśród nich zielonego, absolutnie go nie spożywaj! Gdy trafi ci się okaz z zielonkawym zabawieniem, koniecznie odkrój tę część nożem.

Ziemniaki zmieniają kolor, gdy są wystawione na działanie promieni słonecznych. Roślina zaczyna przygotowywać się do fotosyntezy, produkując zielony chlorofil. Wytwarza się również trująca solanina, która ma zniechęcać zwierzęta do zjedzenia bulw. Zielony kolor to zatem ostrzeżenie, że toksyczny związek jest obecny w kartoflach. W największym stężeniu znajduje się w owocach ziemniaka ( zielonych i brązowych kulkach), ale jest obecny także w liściach i łodygach.

Potato_fruits


Przyczyny zielenienia ziemniaków:

  • odkrycie gleby i wystawianie ziemniaków na działanie promieni słonecznych
  • przechowywanie bulw w nasłonecznionych miejscach np. jasnej kuchni
  • naświetlanie przez świetlówki w sklepach

Jakie są objawy spożycia solaniny? O tym na następnej stronie! 

ask-julie-are-green-potatoes-poisonous-1

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply